POSICIONS

L’escola Drassanes, amb aquesta declaració,  pren posició davant dels reptes que genera la vida en un espai on es fa present de manera molt evident la diversitat cultural i religiosa, la diversitat lingüística, la diversitat funcional i d’aprenentatges, la diversitat sexoafectiva, la diversitat socioeconòmica… i la interseccionalitat que tot això genera.

La coexistència de diferents expressions i formes de viure dins d’una mateixa societat, conforma per a nosaltres la diversitat cultural, entenent la cultura com el conjunt de formes de viure, compartides per un grup social: llengua, costums, tradicions, valors, expressions artístiques, creences…

També pensem que la varietat de creences, pràctiques religioses, costums, idees i valors que pretenen donar resposta a preguntes transcendentals de com entendre la vida, la mort i tot el món que ens envolta és la diversitat religiosa. 

Tenim present que aquestes diversitats es barregen tot sovint i són sensibles i complexes, per això, la posició de l’escola ha d’estar en constant revisió amb una mirada de respecte i tolerància i entenenT-les com una riquesa i una oportunitat per crear espais de diàleg i respecte.

 

 

Els estudiants tenen records, famílies, religions, sentiments,

llengües i cultures que els atorguen una veu singular.

bell hooks

 

 

 

 

 

 

 

 

La diversitat lingüística, entesa com la pluralitat de llengües i formes de comunicació (verbal i no verbal, com els gestos) que conviuen en un context, reflecteix la riquesa cultural i identitària de la comunitat en la que conviuen i és a l’hora un dret comunitari.

Fomentar la inclusió lingüística és essencial per a la comunicació, la connexió, el respecte mutu i l’aprenentatge amb sentit, ajuda a valorar les diferents realitats i cultures i a obrir la mirada. 

Sabem que quan es perd una llengua, es perd una forma d’ésser en el món, per això la nostra escola vol tenir especial cura de les llengües minoritzades al nostre entorn (ja sigui per nombre de parlants com per prestigi) entre les que hi ha la pròpia del país, el català i les de les famílies que no hi són oficials.

Les accions que concreten la posició de l’escola respecte a la diversitat lingüística queden reflectides al Projecte Lingüístic del centre que és un document vertebrador i viu que ha d’estar sempre en constant revisió tenint en compte els principis d’aquesta declaració.

 

 

Prendre consciència de manera col·lectiva de la importància que tenen les llengües per a les persones ajuda a explicar des d’una nova visió que no hi ha parlants ideals, que les llengües entre elles mai es molesten.

Montserrat Fons i Juli Palou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Així mateix, sabem que les capacitats físiques, sensorials, intel·lectuals, cognitives i psicològiques, de les persones en relació a un context determinat conformen la diversitat funcional.

Les capacitats humanes no poden ser classificades entre capacitat i discapacitat perquè cada persona té la seva pròpia manera de moure’s i d’interpretar la realitat.

Tot i els avenços en la conscienciació i normalització de les diversitats, encara queda molt per fer en l’àmbit educatiu per poder minimitzar els efectes d’aquestes diferències. Per aquest motiu, l’escola reclama la inversió dels recursos necessaris per fomentar la màxima inclusió possible.

La inclusió afavoreix la normalització i visibilització, aconseguint l’acceptació i l´autodefinició de l’infant. 

El món actual, pensat per cossos i ments normatius, invisibilitza i dificulta la vida de les persones amb diversitats. Per això s’han de reconèixer per tal de garantir la igualtat d’oportunitats, el desenvolupament de les habilitats i capacitats, l’accés a la informació i l’adaptació de l’entorn.

Seguint aquests principis, a l’escola apliquem una sèrie de mesures de caire universals,  addicionals i intensives per tal de poder donar resposta a aquesta pluralitat i reflexionem constantment sobre el rol que ha de tenir l’adult dins l’aula. Creiem que l’adult assumeix aquest rol partint de l’observació activa per crear un espai segur i acompanyar el procés de creixement i aprenentatge dels infants i així afavorir el seu empoderament i la seva capacitació.

 

 

Creure en l’infant és, en primer lloc, oferir-li afecte, tendresa i un marc d’acció el més regular possible, amb la finalitat de reforçar un sentiment de seguretat, necessari pel desenvolupament de totes les seves funcions.

Bernard Aucouturier

 

 

 

 

 

 

 

 

La diversitat sexoafectiva es fonamenta en el dret de viure, ser i estimar amb llibertat, sense prejudicis i sense por de ser jutjades. Les múltiples maneres d’experimentar la sexualitat, d’expressar l’orientació sexual, la identitat o les relacions han de ser reconegudes i respectades, independentment del context social, cultural o religiós.

En aquest marc la nostra escola vol educar des d’una mirada inclusiva que contempli els sis eixos que proposa el currículum: Societat, drets sexuals i reproductius, relacions,  construcció social de gènere, cossos, autoconeixement i desenvolupament, plaers, sexualitat i desitjos sexuals, habilitats per l’autocura de la salut sexual i reproductiva.

Aquests aspectes, claus pel desenvolupament integral de les persones, contribueixen a garantir que tothom pugui viure la seva identitat de gènere, el seu cos i la seva sexualitat lliurement, sense por a la discriminació o al rebuig.

 

 

Allò ideal seria ser capaç d’estimar a qualsevol ésser humà sense sentir por, inhibició o obligació.

Simone de Beauvoir

 

 

 

 

 

 

 

 

La diversitat socioeconòmica influeix en el desenvolupament personal i dels aprenentatges dels infants de manera clara.

A través de l’educació volem garantir que tot l’alumnat tingui accés igualitari als recursos, contribuint a una societat més justa i inclusiva. Per això, la nostra escola s’implica i participa de les iniciatives populars de suport que es generen o existeixen a l’entorn per tal de donar visibilitat i suport comunitari; reclama a les administracions corresponents l’aplicació de mesures i el compliment de deures que ajudin a millorar la situació, i acompanya les famílies en qualsevol procés o situació que faci perillar les condicions d’educabilitat dels infants.

 

 

Un infant, un mestre, un llibre i una ploma poden canviar el món. L’educació és l’única solució.

Malala Yousafzai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hem agafat alçada. Hem projectat la mirada a l’infinit, al futur, sense deixar de tenir els peus a terra, hem generat debats que mostren la pluralitat que vivim i hem mirat de fixar les nostres maneres d’entendre i afrontar les realitats, les nostres POSICIONS.

Aquest manifest és el resultat del treball del Claustre de l’escola Drassanes durant el curs 2024-2025 en el marc del projecte d’escola POSICIONS
TRADUEIX »