Orientacions psicoeducatives en situacions de confinaments per quarantena per a persones majors d’edat

Una quarantena és una mesura utilitzada pels professionals sanitaris durant un període de temps per evitar o limitar que una determinada malaltia contagiosa s’estengui a la resta de la població.
Aquesta acció implica un trencament en la rutina diària de la persona i un aïllament del seu entorn més proper.
Diferents investigacions han posat de relleu que les persones poden presentar estrès, ansietat, sensació d’aïllament i canvis a nivell cognitiu, emocional i de comportament durant una quarantena:
– Nivell cognitiu: Confusió temporal, baixa concentració, preocupació excessiva, avorriment,…
– Nivell emocional: estat d’ànim baix, por, irritabilitat,…
– Comportament: canvi en els hàbits de menjar i en el seu horari, dificultats de conciliar la son,…

Prendre consciència aquests possibles canvis com a normals en aquest tipus de situació i què es pot fer per prevenir-los o minimitzar-los ajuda a les persones a passar millor la quarantena.

A continuació facilitem alguns consells:
– Mantenir un contacte diari amb les persones del seu entorn mitjançant el telèfon i les xarxes socials. Amb el contacte i suport dels ésser estimats i amistats es farà més suportable la situació.
– Realitzar rutines diàries i setmanals. Ajuda a tenir present en quin dia es viu i manté el pensament ocupat. En aquest sentit, pot servir elaborar i seguir un horari setmanal amb tasques a fer. Combinar-lo amb altres activitats de lleure (llegir, escriure, dibuixar, veure
una pel·lícula,…)
– Fer activitats que impliquin moure el cos. L’activitat física ajuda a conciliar la son i a estimular les endorfines relacionades amb el benestar físic.
– Mantenir hàbits de menjar sans: respectar les hores dels àpats i seguir una dieta equilibrada (per exemple, la dieta mediterrània: verdures, llegums, carn, peix, fruita, làctics i alguns fruits secs).
– Si es fuma o es beu procurar fer autocontrol d’aquests hàbits; aquests tipus de situacions poden provocar un augment en el consum que pot tenir repercussions negatives en la salut física i en com viure aquesta situació.
– Reduir l’exposició a notícies relacionades amb la causa de la quarantena. Davant dels
rumors s’ha de consultar la informació emesa per les autoritats sanitàries.

Per últim i molt important, recordar seguir les instruccions i consells dels professionals de la salut.

Grup d’Emergències psicosocials del Consorci d’Educació de Barcelona

TRADUEIX »